Wat is stress
Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam. Een signaal dat je laat voelen dat je iets spannend vindt of dat je extra inspanning moet leveren om een bepaald doel te behalen. Een korte periode van stress is normaal, maar wanneer loop je risico dat stress ongezond wordt voor je lichaam?
Stress is een prikkel die ons aanzet tot actie. Het houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we extra ons best doen. Prikkels komen vaak vanuit buitenaf, ofwel extern. Het is niet zo dat een prikkel altijd een vorm van stress veroorzaakt. Dit hangt af van hoe je intern met deze prikkel omgaat. De gedachten die je aan deze prikkel verbindt, positieve gedachten of negatieve gedachten, zal invloed hebben op de hoeveelheid stress die je ervaart.
Positieve stress
In mijn werk als coach en trainer kom ik veel mensen tegen die op verschillende manieren vormen van stress ervaren. We hebben allemaal een bepaalde mate van stress nodig om vooruit te komen. Zonder enige vorm van (positieve) stress zouden wij ons immers niet druk maken over het goed voorbereiden van een presentatie, het behalen van een doel of ons ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk vlak.
Belasting vs belastbaarheid
Stress ontstaat als je belasting (tijdelijk) groter is dan de belastbaarheid. Hoe langer de stress aanhoudt in combinatie met weinig ontspanning hoe groter de kans is tot overbelasting. Dit kan tot uiting komen in aanhoudende negatieve gemoedstoestand en emotionele problemen. De redenen die stress veroorzaken zijn voor iedereen verschillend.
Ondanks dat we weten dat iedereen stress kan ervaren en dat stress is gezonde reactie van het lichaam is, voelen we dit niet zo. Er heerst een gevoel van schaamte om er op de werkvloer over te praten. Je hoort immers je werk “gewoon” te doen.
Veranderen doet pijn
Om vooruit te komen in het leven en de veranderingen die elke fase of taak met zich mee brengen hoort een gevoel van ongemak en pijn. In de agogiek wordt dit ook wel beschreven als; zonder pijn geen verandering. Hoe komt het toch dat we onszelf eerst vervelend moeten voelen alvorens we stappen durven te zetten om te veranderen? Om stress te verminderen is het van belang om zelf in actie te komen. Iemand anders kan dit niet voor immers niet voor je doen.
Stress en burn-out coaching
Ik kan je helpen om inzichten te krijgen in jouw stressbronnen en je handvatten aanreiken die jou kunnen helpen om balans te krijgen tussen inspanning en ontspanning.
We brengen in kaart wat de bron is van jou stress. Je krijgt handvatten en tools aangereikt die jou direct inzichten geven in helpende en niet helpende gedachten en gedrag.
Voordelen van coaching bij stress en burn-out klachten
Zowel voor jezelf als voor je collega’s en de organisatie is het belangrijk dat je zo snel mogelijk geholpen wordt. Hoe sneller de begeleiding start, hoe korter men in de regel ziek is. Bij coaching richt ik me vooral op het heden en op jouw mogelijkheden. Dit wil zeggen dat er in de regel oplossingsgericht gewerkt wordt.
Stress en burn-out coaching is een intensieve en systematische vorm van coaching, gericht op spoedig en verantwoord terugleiden naar werk of een andere levensinvulling. Het biedt methoden om stress te verminderen, burn-out te voorkomen, verkorten of verhelpen.
Stress en burn-out coaching draagt bij aan een duurzame, gemotiveerde en vitale inzetbaarheid.
Doelen bij dit traject kunnen zijn:
- voorkomen van of verkorten van ziekteverzuim
- herstel van energie, veerkracht en vitaliteit
- inzicht in eigen stressbronnen
- bewustwording van eigen manieren van omgaan met stress
- versterken van vaardigheden in het omgaan met stress
- leren herkennen en omgaan met stress verhogende gedachten
- helpen aanpakken van stress verhogende omgevingsfactoren
- persoonlijke en professionele groei door exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden
- terugvinden van de motivatie voor werk door herontdekken van de aansluiting van persoonlijke waarden en drijfveren
- ontwikkelen van talenten en competenties zoals stress bestendigheid, assertiviteit, planning en zelfvertrouwen
- eigen ambitie f perfectionisme leren relativeren met behoud van gedrevenheid
- adviseren van organisatie over begeleiding van de medewerker bij re-integratie
- voorkomen van terugval na herstel
Voor stress en burn-out coaching zijn de volgende uitgangspunten belangrijk:
- De begeleiding is gericht op herstel en geleidelijke terugkeer naar werk of een andere levensinvulling.
- Jij speelt zelf een centrale rol in het proces.
- Werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor het herstel.
- Jij wordt begeleid naar gezond functioneren, met een effectieve vaardigheden die bijdragen aan herstel en gevoel van controle.
- Zowel persoon als omgeving worden betrokken. Bevorderen van sociale steun is een belangrijke factor.
Ik bied verschillende trajecten aan die je kunnen helpen. De diagnose burn-out wordt vastgesteld door een huisarts of een arbo arts. In overleg met je arts wordt er gekeken welk traject het beste bij jou aansluit. Ieder traject is anders en bij de invulling van de sessie wordt maatwerk geleverd.
Heb je vragen over stress en burn-out coaching en wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?
Neem dan contact met op door te bellen naar 06-20618749 of vul het contactformulier in dan neem ik contact met je op.