Dat stress en angst niet goed voor ons zijn is al heel lang bekent. Er zijn veel onderzoeken die bewijzen wat stress met ons lichaam doet. Stress maakt hormonen aan die ons lichaam beschermt. Onze lichamelijke signalen, ons gevoel en gedachten werken samen om zo goed mogelijk te functioneren. Toch is het in onze samenleving een trend geworden om steeds minder naar onze lichamelijke signalen en gevoel te luisteren en steeds meer de voorkeur te geven aan ons denken en rationaliseren.
Voor veel klachten zijn er pillen en medicijjnen die ervoor zorgen dat wij in onze sneltrein kunnen blijven zitten. Denk hierbij aan hoofdpijn, hoge bloeddruk, verkoudheidsklachten, slaap problemen, nekpijn, rugpijn en ga zo maar door. Geloof me dat ik soms enorm blij ben dat deze medicijnen er zijn om ervoor te zorgen dat ik snel weer op de been ben. Als moeder van 3 kinderen is er altijd veel bedrijvigheid in huis. Daarnaast een man met een eigenbedrijf, sportclubjes en een druk sociaal leven. Maar de onderliggende reden van deze klachten zijn hiermee niet altijd verholpen.
De lichamelijke klachten die je ervaart zijn signalen van je lijf dat er iets niet lekker zit. Je kan deze signalen aan de kant schuiven maar je kan ook onderzoeken wat zorgt voor deze klachten. Stress en spanning kunnen hierbij de boosdoener zijn.
Levensvreugde zorgt voor een positief gevoel. Hierdoor kan je ontspannen zowel mentaal als fysiek. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning beschermt tegen stress. Kortdurende stress is helemaal niet erg en zorgt er juist voor dat we in de actie gaan. Belangrijk hierbij is dat je na deze actie wel weer kan ontspannen.
Als stress langdurig aanhoudt en er een vicieuze cirkel ontstaat kunnen we spreken over chronische stress. Dit kan leiden tot depressieve gevoelens, vermoeidheid en angst klachten. Je bent veel aan het piekeren en je concentratie vermogen verminderd. Aanhoudende stress is een signaal dat er iets in je leven moet veranderen. Als je de eerste stress signalen negeert trekt je lichaam harder aan de noodrem. Je wordt overspannen.
Als je klachten blijft negeren en nog steeds geen gas terug neemt ontstaat er een burn-out. Meestal kan je dan echt niet meer doorgaan. Je hoofd en je lichaam schreeuwen in de deze fase om rust.
Waarom is luisteren naar deze signalen zo moeilijk? Er blijft een taboe bestaan om over dit onderwerp te praten. We willen goed presteren en doorgaan in ons ritme. Dat geeft een gevoel van extrinsieke waardering. Zien jullie hoe hard ik werk? Wat ik allemaal kan? Wat ik allemaal heb? Maar wat heb je aan deze waardering als je er niet van kan genieten?
Weerstand heeft te maken met je immuunsysteem. Je immuunsysteem filtert alle stoffen die niet goed zijn voor je lichaam. Je darmen zijn hierbij een belangrijke filter. Alle gifstoffen die toch door je darmwand komen worden verwerkt door onze organen die dienen als reinigingssysteem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je nieren en lever die de gifstoffen uit je lichaam werken. Tijdens je slaap werken deze organen enorm hard om deze gifstoffen uit je systeem te krijgen. Een goede en kwalitatieve nachtrust is hiervoor enorm belangrijk.
Stress klachten hangen vaak samen met een verminderde nachtrust en een hoge ademhaling waardoor je lijf niet goed kan ontspannen. De gifstoffen die overdag in je lijf zijn gekomen kunnen dus niet goed verwerkt worden omdat je slaap van slechte kwaliteit is. Het is dus enorm belangrijk voor je weerstand dat je inzicht krijgt in je stressbronnen en triggers die ervoor zorgen dat je stress hebt.
Praat hierover met mensen in je omgeving. Er zijn veel mensen die je gevoelens zullen begrijpen. Ook wordt er op de werkvloer steeds meer aandacht besteed aan vitaliteit en stress preventie. Praat erover met je collega’s en leidinggevende. Het bespreekbaar maken van de klachten die je ervaart laat zien dat je juist sterk bent en dat je vitaal wil blijven voor de organisatie. Hoe eerder je klachten als chronische stress aanpakt des te beter jij zorgt voor jou vitaliteit!