Gezondheid en geluk zijn dingen die ons bezig houden. We willen genieten van het leven en er zoveel mogelijk uit proberen te halen. We vertrouwen op ons zorgsysteem en artsen die voor ons kunnen zorgen als er op ons pad niet zo verloopt als we gehoopt hebben. Maar hoe nemen wij onze verantwoordelijkheid voor onze gezondheid?
Je gezondheid, ofwel je vitaal voelen, wat houdt dit dan in? Er zijn verschillende domeinen die hier invloed op hebben. We weten dat voeding en beweging invloed hebben op ons gewicht en lichamelijke gezondheid. Gezonde voeding en variatie in ons eten zorgt ervoor dat we voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen die ons immuunsysteem ondersteunen. Naast deze 3 domeinen zijn er 3 andere domeinen waar vaak minder aandacht aan besteed wordt maar die minstens zo belangrijk zijn.
Een goede nachtrust ofwel slaappatroon heeft enorm veel invloed op hoe jij je voelt. In je slaap is je lichaam hard aan het werk om de toxines (gifstoffen die niet meteen door je immuunsysteem uit je lichaam gefilterd worden) af te breken. Als je te weinig slaapt of je slaap kwaliteit niet voldoende is kan dit zorgen voor onverklaarbare lichamelijke klachten en op andere domeinen die te maken hebben met je vitaal voelen.
Ademhaling is een belangrijk domein. We halen allemaal adem. Zuurstof is onze bron van leven en dus lijkt het een heel vanzelfsprekend iets. Toch is een goede buikademhaling niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben een hoge borst ademhaling. Deze ademhaling is veel korter en zorgt er in eerste instantie voor dat je minder zuurstof in je bloed hebt. Daarnaast heeft de kwaliteit van je ademhaling invloed op emoties en daarmee op je autonome zenuwstelsel. Emoties zoals blijdschap, tevredenheid, enthousiasme en dankbaarheid dragen bij aan balans in je autonome zenuwstelsel terwijl boosheid, woede en angst bijdragen aan onbalans in je autonome zenuwstelsel. Dit uit zich door een snelle hoge ademhaling, hoge bloeddruk en de aanmaak van stresshormonen. Door je ademhaling goed te reguleren kan je je lichaam trainen om in stress of spanningssituaties sneller grip te krijgen op de situatie. Daarnaast draagt een goede ademhaling bij aan de aanmaak van hormonen zoals oxytocine.
Hiermee komen we op het laatste domein: Stress. Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Er bestaat positieve stress en negatieve stress. Positieve stress zet ons aan. Het zorgt ervoor dat we een gezonde druk voelen om in de actie te gaan. Als er bij deze stress sprake is van aanhoudende ongezonde emoties zoals boosheid, onzekerheid, angst of verdriet kan dit ervoor zorgen dat je uit balans raakt.
Als je het de bovenstaande domeinen aan elkaar koppelt dan zie je dat stress in verband staat met de kwaliteit van je ademhaling en daarmee direct met de kwaliteit van je slaap. Als je tijdens momenten van stress een goede manier van ademhaling leert toepassen kan jij zelf invloed uitoefenen om je stresshormonen te verlagen en je sneller weer een gevoel van balans ervaart. Mensen die een goede nachtrust ervaren zijn meer weerbaar om met stress situaties om te gaan, voelen zich uitgerust en fit. Als je voldoende lichaamsbeweging hebt (wandelen is ook al bewegen) en goede voeding tot je neemt zorg je beter voor je immuunsysteem wat direct en indirect te maken heeft met de kwaliteit van je slaap.
Wil jij je fit voelen, lichamelijk en geestelijk gezond zijn en blijven en weten hoe je beter met je stress om kan gaan dan kan een traject bij mij van grote waarde voor je zijn.
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Deborah Restiau-Lit door het contact formulier in te vullen of te bellen naar: 06 20 61 87 49